De vloeren zoals ze worden toegepast

De vloeren hebben de laatste jaren meerdere veranderingen ondergaan. Een vloer heeft een grote invloed op de inrichting van je woning. Nog niet zo heel lang geleden werden er in huis plavuizen gebruikt. Dit waren over het algemeen hardgebakken tegels van ongeveer 20 x 20 cm die vaak een rode uitstraling hadden. Ze werden door een vakman in het cement gelegd. Slijten deden ze bijna niet. Stenen, dus zeker ook plavuizen, doen koud aan in een woonkamer. Daarom werd er gezocht naar een andere mogelijkheid om de vloer te bekleden. In de overgang naar de vloerbedekking werd er zeil gebruikt. Tegenwoordig ziet men wel dat er weer zeil wordt gebruikt, maar dat heeft een veel betere kwaliteit dan vroeger. Zo kun je tegenwoordig zeil kopen met een houtmotief waarbij je bijna het verschil met echt hout niet kan onderscheiden. Na het zeil werd er hoofdzakelijk vloerbedekking in een woonkamer gebruikt. Ook dat wordt nog steeds gebruikt. Het doet warm aan en je kunt het in elk motief en kleur aanschaffen. Vloerbedekking heeft het nadeel dat het gemakkelijk vuil wordt. Het vuil dat aan je schoenen blijft zitten zal op de vloerbedekking terechtkomen. Na verloop van een tijd zal de vloerbedekking moeten worden schoongemaakt. Wanneer er een vloeistof op wordt gemorst moet je de vloerbedekking direct schoonmaken. Je moet niet wachten totdat het helemaal in de vloerbedekking is getrokken. Je moet daarvoor het juiste materiaal gebruiken of een vakman langs laten komen. 

Houten vloeren 

Je kunt je vloer ook met massief houten planken bedekken, maar dat is vrij kostbaar. Zo'n houten vloer, ofwel parket, kun je zelf leggen. Je moet wel ruimte houden bij onder andere de muren. Hout zet uit als het warm wordt en de uitzetting moet je kunnen opvangen. Om de kosten te drukken worden er tegenwoordig ook laminaat gelegd. Het laminaat dat je tegenwoordig kunt kopen, heeft een dusdanige kwaliteit dat het niet meer van echt hout is te onderscheiden. Toch gaan bewoners vaak over tot het leggen van een vloerkleed. Dat wordt zowel op een betegelde als een houten vloer gedaan. Dat doet warmer aan. De Parket en Laminaatwinkel kan u helpen bij het maken van een keuze.

De vloeren van tegenwoordig 

Voor de vloerbedekking van tegenwoordig worden vaak gietvloeren gelegd. Er zijn veel verschillende soorten. Ze kunnen praktisch in ieder interieur worden ingepast. Een gietvloer is mooi, waterdicht en zeer glad. Een gietvloer kan ook worden gelegd wanneer er vloerverwarming wordt gebruikt. Hij kan over een bestaande vloer worden aangelegd zelfs over een houten vloer. De gietvloer kun je gemakkelijk zelf leggen, zodat je daarmee weer veel geld bespaart. Je giet daarbij de substantie over de bestaande vloer en verdeelt het materiaal met een gietkam. Daarna ga je er nog een keer met een prik rol er overheen en kun je hem laten drogen. Als hij droog is, heb je een prachtige vloer die niet zal scheuren, wanneer je het juiste materiaal gebruikt. Laat je wel eerst goed voorlichten wanneer je een zo'n vloer legt.


Delen