Vloeren en tapijten: parketvloer

Wat moet je weten over parketvloeren?

Een parketvloer is een tijdloze, maar stijlvolle houten vloer. Parket past zowel in een klassiek als een eigentijds interieur. Er zijn verschillende soorten parketvloeren. Daarom is het goed dat u een aantal eigenschappen kent vooraleer u besluit om een parketvloer te laten installeren.

Welk type hout is het beste voor parket?

Elk type hout heeft zijn specifieke kenmerken van duurzaamheid, kleur en prijs. Volgens experts is eik nog altijd de beste keuze. Eik is bekend om zijn slijtvaste eigenschappen. Onbehandelde eik heeft een lichte kleur maar kan worden gekleurd in elke kleur. Naast de massieve parketvloer wordt tegenwoordig veel gebruikgemaakt van geprofileerde parketvloeren. Ze bestaan uit een kern en een toplaag van hardhout. De kern bestaat meestal uit drie tot twaalf dunne lagen multiplex. De toplaag is stevig verbonden aan de kern en is gewoonlijk 2 tot 6 millimeter dik, afhankelijk van de totale dikte van de vloer. Massief hout is een volledig natuurlijk product en zal uitzetten of krimpen bij verandering van temperatuur en vochtigheid. Geprofileerde parketvloeren zijn daar minder gevoelig voor vanwege de manier waarop ze gemaakt zijn. Massief hout geeft een meerwaarde aan uw huis, maar ook warmte en karakter.

Wat zijn de populairste parketpatronen? 

Er zijn twee patronen die de wereld van parketvloeren domineren Het visgraatpatroon of haringgraatpatroon, in welke rechthoekige tegels in rijen en rechte hoeken zijn geplaatst. Er zijn verschillende variaties van het visgraatpatroon, van de enkele visgraat tot een dubbel of vierkant patroon. Daarnaast is er het chevronpatroon, waarin parallellogram-vormige tegels zodanig gelegd worden dat ze opeenvolgende V-patronen vormen. Beide patronen geven een zigzag effect, maar er zijn belangrijke verschillen. Het visgraatpatroon heeft een klassieke uitstraling. Chevron is moderner en creëert een soort optische illusie vanwege de hoeken die het vormt.

Gelakt of geolied?

Parketvloeren zijn verkrijgbaar in gelakte of geoliede afwerking, en er zijn voor- en nadelen voor elk. Lak slijt rapper af dan olie, aangezien het boven op het oppervlak zit. Olie dringt dieper door in het hout en het beschermt de parketvloer tegen vloeistoffen. Een gelakte parketvloer vraagt over het algemeen weinig onderhoud, maar wanneer er een beschadiging of een kras is, betekent dit meestal dat de hele vloer moet worden geschuurd en opnieuw gelakt. Geoliede parketvloeren slijten minder af dan gelakte en moeten om de twee of drie jaar opnieuw geolied worden. De olie voedt het hout zodanig dat de glans terugkeert. Kleine beschadigingen en krassen kunnen weggewerkt worden door er wat olie op aan te brengen.

Waar kan ik parketvloeren leggen?

Een parketvloer is geschikt voor bijna het hele huis. In keukens en badkamers moet de vloer speciaal behandeld worden om vocht af te stoten en vlekken te vermijden.

Voor meer informatie spreek met een bedrijf zoals Hazekamp Parket.


Delen